Mee jenis ni sebenarnya sesuai kalau di masak berkuah seperti sup..Tapi biasa la aku lebih suka di goreng dari berkuah..Mee wantan ni nak la di kisai dulu sebelum di rebus dalam air yang begitu betul2 mendidih.Sekiranya tak di didihkan airnya terlebih dahul takut nanti dia akan berketul.Maklumlah struktur meenya terlalu halus.Sebab tu dia sesuai makan berkuah.
Menu yg aku bawak ke tempat kerja semalam...:
Bahan2nya:
2 peket mee wantan
Sedikit isi dan tulang2 ayam
8 ulas bawang putih - di cincang halus
8 biji lada kampung - di potong halus2
sedikit minyak bijan untuk di tumis
kobis - sebagai rencah sayur
Cara2nya:
Kisai kan dulu mee wantan tadi dan di rebus di dalam air yg betul2 mendidih.Jangan di rebus sekali gus tetapi di rebus sedikit demi sedikit.
Tumis kan bawang putih dan lada kampung sehingga naik bau.kemudian masukkan isi dan tulang2 ayam dan tumis lagi hingga empuk.Tambahkan sedikit air.
Masukkan kobis dan bila kobis dah agak layu baru masukkan mee wantan td dan kacau rata dan agak sedikit kering baru di tutupkan api.
Sedia di makan...
P/S : Pic aku taruk later eik....hp masalah mms
No comments:
Post a Comment