Monday, 7 December 2009

Takoyaki

Sejenis makanan Jepun.Bahan2 dia aku ikut citarasa aku sikit cedok dari blog Ex-Jurulatih aku sikit..Rasanya bolehla sebab aku tak pernah rasa yang asli punya.Tapi memenuhi citarasa tekak ku.


Bahan-bahan tepung :

tepung jagung 4 senduk kecil
tepung gandum 2 senduk kecil
telur sebiji
kiub ikan bilis sebiji
sedikit air dari ais
sedikit kobis di cincang
garam secukup rasa



Bahan-bahan inti :
10 ekor udang sederhana
(di potong kecik2)
cendawan butang -potong dadu


Bahan sos :
3 ulas bawang puih
sedikit sos tiram
dan sedikit minyak bijan
sedikit air

cara membuat sos :

Panaskan minyak bijan.Tumiskan bawang putih hingga gaing.Tuangkan sedikit sos tiram dan tambahkan sedikit air kemudian masak hingga kuah pekat.


Bahan-bahan tabur :
seaweed
udang geragau
mayonise
udang geragau dan seaweed di sangai atas api dan di kisar kering


Nota : Udang boleh di tukarkan kepada sotong atau bahan2 lain mengikut citarasa sendiri.Resepi sebenarnya menggunakan Octopus.



Cara-caranya :-

satukan tepung jagung dan tepung gandum.Gaul rata.Kiub ikan bilis di bancuh dengan sedikit air panas dan di biarkan sejuk seketika(airnya jgn bnyak)sekadar menghancurkan kiub sudah memadai.


Masukkan sedikit demi sedikit pati ikan bilis td.Kemudian air dari ais sedikit demi sedikit sehingga tepungnya cantik...Jangan bancuh terlalu pekat tapi sedikit cair dari bancuhan tpung jala kira dah ok.


Bila struktur tepung dah ok,baru masukkan telur tadi dan kacau lagi sampai sebati.Masukkan pula kobis yang dah di cincang dan gaul lagi bagi rata.masukkan secubit garam.Ketepikan sebentar.


Cara Memasaknya:

Panaskan bekas bahulu @ Cara...(aku tak de bekas dia yang bulat)
leserkan dengan sedikit minyak..supaya tak melekat....
Bila dah betul-betul panas,tuangkan bancuhan tepung tadi ke dalam acuan td sambil memasukkan bahan-bahan inti.




Tuangkan bancuhan tepung tu biar melimpah.Bila separuh masak,terbalikkan dia dan bentuk2 kan agar jadi bulat dan cantik.

Bila dah masak,susunkan di dalam pinggan bersesuaian dan tuangkan kuahnya..di ikuti seaweed dan udang geragau yang di sangai atas api dan di kisar kering tadi.Akhir sekali, taburkan mayonise dan sedia untuk di makan.

No comments:

Post a Comment